måndag 15 november 2010

Dagen efter - del 1

Nu har man fått tid att reflektera över gårdagen. Vilken sagolikt härlig dopdag!
Ska försöka återberätta så mycket det bara går och visa bilder.

Eftersom jag själv inte varit på något grekiskt dop var ju detta även nytt för mig och när man frågat hur det går till har jag fått något diffusa eller olika svar...haha - The greek way! :)
Kanske för att de är så vana så det blir svårt att förklara alla turer. Jag hade iallafall hittat en någorlunda bra text på nätet som förklarar hur ett grekiskt dop går till och skickat ut till min familj och vänner. Tror det uppskattades för annars hade alla suttit och inte förstått nånting och det är ju tråkigt.

Det var ju även Fars dag, och på morgonen fick D-man en pappamugg av Alexios dagen till ära.
Å så hade han köpt en till mamma oxå... ;)

söta muggar från Village

Här kommer texten så berättar jag mer och visar bilder i steg 2.

Genom dopet blir barnet medlem inom den ortodoxa kyrkan. Den första akten av dopet sker vid kyrkans ingång. Detta för att visa att barnet ännu inte är medlem inom kyrkan.
Att stiga in i Guds tempel innebär att bli en del av Kristi kropp.
Prästen uppmanar gudföräldrarna att avsäga sig/förneka djävulen och hans verk å barnets vägnar. ”Avsäger du dig/förnekar du Djävulen och alla hans änglar och hans verk och hans väsen och hans högmod?” Andebesvärjelsen pålyser det kommande dopet som en seger.
Prästen vänder sig mot öst, där solens stråla går upp, och ber gud- föräldrarna att å barnets vägnar ta emot Honom, Världens Ljus. ”Förenar du dig med Kristus?”
Prästen gör därefter korstecknet över barnets kropp.
Detta upprepas flera gånger under dopet. Korstecknet är tecken på seger som sätter Djävulen på flykt.

Gudföräldrarna ombeds att läsa trosbekännelsen och å barnets vägnar bekänna Kristi tro.
Genom detta erkänner gudföräldrarna den sanna tron som i sinom tid ska föras över på barnet.
Från det ögonblick som barnet tas upp inom kyrkan läggs stor vikt på barnets individualitet.
Barnet får sitt namn genom vilket han särskiljer sig från alla andra av Guds barn.
Hur mörk natten som omsveper oss än må vara, förblir dopet ett sakrament som leder oss mot ljuset. Detta symboliseras av ljuset som tänds.
Inom den kristna tron representerar dopfunten det gudomliga skötet, där vi föds en andra gång som Guds barn.
När ett barn döps, doppas det helt i dopfunten.
Barnet som tas upp ur vattnet symboliserar uppstigning ur en grav. Dopet representerar döden av vår uråldriga, syndfulla natur och vår återuppståndelse i en ny och renad form. Vattnet används som rening och uttrycker att Kristus genom detta sakrament renar oss från alla synder.
Prästen välsignar dopvattnet genom att tillropa treenigheten. Därefter gör han korstecknet tre gånger över vattnet och säger: ”Låt alla fientliga krafter krossas under tecknet av vårt mest värdefulla Kors.
Barnet döps naket för att visa att precis som vi kom ut ur vår moders sköte, så lyfts vi nakna upp ur Guds sköte dopfunten. Prästen välsignar barnet med olivolja som sedan appliceras på barnets panna, bröst, rygg, händer, fötter, öron och mun för att därmed tillägna dem Kristi tjänst.
Därefter smörjer gudföräldrarna barnets hela kropp med olivolja för att barnet med Kristi hjälp ska undkomma syndens och ondskans grepp.
Genom underkastelse av Kristi ord, döper prästen barnet med orden: ”Guds tjänare, Alexios, döps i Faderns namn, Amen, och i Sonens namn, Amen, och den Helige Andens
namn, Amen.”

Vid varje åkallande sänker prästen ner barnet i dopfunten, dvs totalt tre gånger.
Därefter lägger prästen barnet i ett lakan som hålls av gudföräldrarna.
Inom den ortodoxa kyrkan sker konfirmationen omedelbart efter dopet.
Det anses vara fullbordandet av dopet. Prästen smörjer det nydöpta barnet med den Heliga oljan och säger: ”Den helige Andens sigil och gåva, Amen.”
Prästen gör tillsammans med gudföräldrarna och barnet en cirkelvandring runt dopfunten tre gånger. För varje gång sjunger kantorn: ”Är ni döpta in i Kristus har ni också iklätt er Kristus, Halleluja.” Detta reflekterar tron om att änglarna i himmelen i detta ögonblick uttrycker sin glädje över att en ny själ registreras i Livets Bok. I och med detta tilldelar Gud barnet en skyddsängel, som stannar med honom till slutet av hans liv på jorden.

Prästen läser ur St Pauls epistel till romarna och ur Evangeliet och säger därefter till barnet: ”Du är döpt, du är upplyst, du är insmord , du är renad i Faderns och Sonens och den Helige Andens namn, Amen.” Prästen klipper fyra lockar av barnets hår i enlighet med korstecknet. Detta uttrycker barnets tacksamhet att ha erhållit ett överflöd av välsignelser genom dopet och konfirmationen. Genom att inte kunna ge Gud något annat i gengäld ger barnet några lockar av sitt hår som en första gåva till Gud. Direkt efter dopet och konfirmationen upptas novisen i församlingen och den ortodoxa kyrkan.
Som medlem har barnet nu rätt att erhålla Kristi kropp och blod genom den Heliga Nattvarden. I likhet med naturen som tillhandahåller mjölk till barnet efter
födelsen, så förser Gud barnet med den Heliga Nattvarden direkt efter konfirmationen. Detta för den själsliga näringen och det andliga livet barnet har påbörjat genom dopet.

Efter konfirmationen får barnet nya kläder och prästen säger: ”Klädd är Guds tjänare, Alexios, med rättfärdighetens plagg i Faderns och Sonens och den Helige Andens namn, Amen,”
De nya kläderna symboliserar det nya liv barnet påbörjar.

Efter dopet är det tradition att gästerna får ett litet knyte med runda karameller speciella för detta tillfälle. kallas Bobonieres. Karamellerna innehåller en nöt som
omges av ett hårt skal av socker. Karamellerna symboliserar det bittra, det hårda och det söta i livet. De motgångar vi möter som gör att vi upplever livet bittert och hårt, kommer alltid att övervinnas av det söta livet har att erbjuda.

Här ligger dopljuset som sen hölls av mitt yngsta brorsbarn Fredrik

Dopfunten där barnet döps naket, fint dekorerat av yaya (farmor)


3 kommentarer:

Litenkram sa...

Oj vad fint! Ska bli kul att höra sen:)
Kramiz!

Litenkram sa...

Oj så fint! Vad mysigt ni verkar ha haft! Ska bli kul att höra sen:) Kram!

Anonym sa...

Klippa 4 (!!!!!!!!) lockar av barnet. Det hade varit omöjligt med mina barn vid den åldern. De hade kunnat aspirera till den gamla deckarklassikern Kojak...=). Vad fint du har beskrivit allting - det känns nästan som man var där. Verkar ha varit en toppendag/U2